هشتمین بررسی جهانی صنعت خوراک در سال ( Alltech 2019)

هشتمین بررسی جهانی صنعت خوراک توسط Alltech بر اساس آمارهای حاصل از 144 کشور و حدود 30000 کارخانه خوراک می باشد. دو سال پیش تولید صنعت خوراک از مرز 1 میلیارد تن عبور کرد و با توجه به جمعیت در حال رشد - به خصوص در طبقه متوسط که به طور فزاینده ای به مصرف پروتئین علاقه نشان می دهند- انتظار می رفت این روند صعودی حفظ شود. بطور کلی در سال گذشته، تولید خوراک با رشد 3 درصدی به 103/1 میلیارد تن رسید.

این بررسی، سالانه در بیش از 80 مقاله یا منبع علمی ذکر می شود و تا کنون علاقه مندان بسیاری در سراسر جهان از برزیل تا روسیه به دست آورده است. از اولین اجرای این بررسی جهانی تا کنون پیشرفت قابل ملاحظه ای در اندازه، محتوا و قابلیت اعتبار آن ایجاد شده که زمینه تبدیل آن به کامل ترین منبع موجود در استاندارد های صنعت خوراک را فراهم آورده است. هشتمین بررسی جهانی صنعت خوراک توسط Alltech بر اساس آمارهای حاصل از 144 کشور و حدود 30000 کارخانه خوراک می باشد. دو سال پیش تولید صنعت خوراک از مرز 1 میلیارد تن عبور کرد و با توجه به جمعیت در حال رشد – به خصوص در طبقه متوسط که به طور فزاینده ای به مصرف پروتئین علاقه نشان می دهند- انتظار می رفت این روند صعودی حفظ شود. بطور کلی در سال گذشته، تولید خوراک با رشد 3 درصدی به 103/1 میلیارد تن رسید.

آفریقا

با افزایش 5 درصدی رشد خوراک، دائماً شاهد رشد زیادی در آفریقا هستیم. در حقیقت در هیچ کشوری در منطقه کاهش تولید خوراک مشاهده نشد. به ویژه مراکش که نشان دهنده رشد در تمام گونه ها می باشد. لزوماً در تمام بخش های منطقه رشد شدیدی مشاهده نشد، با این وجود کاهش رشد مشاهده شده در برخی بخش ها، مربوط به تولید خوراک برای حیوانات تامین کننده پروتئین مصرفی نبود، بطور مثال در تولید خوراک اسب 4 درصد و در تولید خوراک حیوانات خانگی 14 درصد کاهش مشاهده شد. این دو بخش نسبت کمی از کل تولید خوراک در آفریقا را دربر می گیرند، بنابراین تأثیر آنها حداقل می باشد. تولید بالای خوراک بیشتر گونه های اصلی حیوانات، مثل نشخوارکنندگان و طیور، سبب بالا رفتن رشد تولید در کل منطقه شد.

آسیا- اقیانوسیه

منطقه آسیا- اقیانوسیه منطقه ای شامل چندین کشور از 10 کشور برتر تولید کننده خوراک، از جمله چین، هند و ژاپن می باشد. چین با تولید 10 میلیون تن بیشتر از ایالات متحده، به عنوان کشور پیشرو در تولید خوراک می باشد. ژاپن تغییر قابل توجهی در تولید خوراک نشان نداد. در حالی که هند با رشد 13 درصدی روبرو شد. این امر عمدتاً به دلیل رشد در تولید خوراک گاو شیری، مرغ تخم گذار و گوشتی بود. همچنین این موضوع می تواند به رشد سایر گونه ها مثل گوساله و دیگر نشخوارکنندگان مربوط شود که افزایش مصرف گوشت گوسفند و بز توجه تولیدکنندگان را به سوی تمایل به جایگزینی مصرف این نوع پروتئین جلب کرده است. از دیگر کشور هایی که اختلاف رشد بیشتری در تولید نشان دادند می توان به پاکستان، میانمار و لائوس اشاره کرد.

اروپا

اروپا در سال 2017 شاهد رشد 4 درصدی بود و در بررسی جهانی به عنوان دومین منطقه دارای رشد سریع تعیین شد.

بیشترین رشد مصرف پروتئین در منطقه مربوط به مرغ گوشتی و تخم گذار بود که سبب افزایش تولید خوراک در این دو بخش گردید. این افزایش رشد در تولید خوراک مرغ گوشتی و تخم گذار، به ترتیب 7 و 5 درصد بود. در حالی که تولید خوراک خوک، گاو شیرده و آبزیان نیز به ترتیب 3، 4 و 5 درصد افزایش یافت. مصرف گوشت گاو تنها گونه پروتئینی اصلی بود که کاهش یافت، این کاهش کمتر از 1 درصد بود. افزایش تولید خوراک در کشورهای تولید کننده کوچکتر مانند ترکمنستان، مقدونیه، آذربایجان، مونته نگرو، قزاقستان و ازبکستان و همچنین کشور های بزرگ تولید کننده مانند روسیه، اسپانیا و ترکیه به رشد کلی تولید افزوده است.

آمریکای لاتین

تنها منطقه ای که در تولید خوراک رشد کلی نداشت آمریکای لاتین بود. برزیل، مکزیک و آرژانتین همچنان بیشترین تولید خوراک را در منطقه داشتند که مجموعاً 76 درصد می باشد.

برزیل در تولید خوراک رشدی نداشت، اما مکزیک و آرژانتین به ترتیب 1 و 4 درصد رشد را مشاهده کردند. تولید خوراک در کلمبیا حدود 8 درصد رشد داشته که عمدتاً به دلیل افزایش تولید خوراک خوک و مرغ تخم گذار می باشد.

در چندین کشور منطقه مانند ونزوئلا با 27 درصد، السالوادور با 16 درصد و شیلی با 8 درصد، کاهش رشد تولید خوراک  مشاهده شد. تولید خوراک مرغ گوشتی در منطقه حدود 2 درصد بیشتر از سال گذشته بود و این افزایش بیشتر مربوط به کشورهای ونزوئلا، نیکاراگوئه، گواتمالا و کلمبیا می باشد.

تعدادی از این کشور ها در نا آرامی و بی ثباتی سیاسی به سر می برند. پیش از این گفته شده بود صنعت خوراک می تواند به عنوان معیاری برای سنجش فشارهای اقتصادی کشورها باشد که نتایج سال گذشته به این نظریه اعتبار می بخشد.

خاورمیانه

خاورمیانه هنوز کوچکترین منطقه تولید خوراک می باشد. اما در سال 2018 با افزایش 2 درصدی تولید خوراک روبرو شده است. رشد در این منطقه در اکثر گونه ها ثابت بوده، اما عمده ترین عامل رشد تولید خوراک، گونه مرغ گوشتی بوده که 5 درصد افزایش یافته است. بیشترین افزایش تولید خوراک مرغ گوشتی در ایران بوده که با تولید 7/10 میلیون تن، همچنان پیشتازانه ادامه می دهد و بطور کلی تولید خوراک را نسبت به سال گذشته 5 درصد افزایش داده است. پس از ایران، عربستان سعودی با میزان تولید خوراک حدود 7 میلیون تن می باشد، اما در سال جاری هیچ رشدی در تولید این کشور مشاهده نشده است. ایران و عربستان سعودی جمعاً حدود 65 درصد از خوراک این منطقه را تولید می کنند. قطر نیز با وجود اینکه تولید کننده بزرگی نیست اما رشد قابل توجه 11 درصدی داشته و 500000 تن از کل خوراک را تولید می کند.

آمریکای شمالی

در آمریکای شمالی طی سال گذشته افزایش رشد پیوسته 2 درصدی مشاهده شده است. این میزان رشد با اینکه کوچک است اما تقریباً در تمام گونه های اصلی در ایالات متحده و کانادا افزایش پیوسته ای داشته است. در هیچ منطقه ای کاهش عمده ای در رشد مشاهده نشده و بطور کلی در هر یک از گونه ها یا افزایش رشد مشاهده شده یا رشد، ثابت بوده است. هزینه های خوراک در این منطقه برای تمام گونه ها در پایین ترین سطح قرار دارد. به دلیل در دسترس بودن زمین، آب و سایر منابع و انتظار می رود این منطقه یکی از عمده ترین تولید کنندگان خوراک باشد.

بررسی خوراک گونه های مختلف:

خوک

تولید خوراک خوک در سال 2018 حدود 1 درصد افزایش یافت. آسیا اقیانوسیه، منطقه اصلی برای تولید خوراک خوک می باشد. اما جالب توجه است که تنها در این منطقه کاهش تولید خوراک خوک مشاهده شد. مغولستان، ویتنام، چین، نیوزلند و ژاپن همگی شاهد کاهش و رکود در تولید خوراک خوک بودند. از دیدگاه مقدار بر مبنای واحد تن ، اروپا با 2/2 میلیون تن تولید، بزرگترین رشد تولید خوراک خوک را به خود اختصاص داد. روسیه و اروپا تقریباً تمام تولید این مقدار را در بر گرفته اند اما سایر کشور ها نظیر فنلاند، دانمارک، فرانسه و لهستان نیز در این میزان تولید نقش داشته اند. آمریکای لاتین با در بر گرفتن 1 درصد رشد از رشد کلی 5 درصدی در تولید خوراک خوک توسط مکزیک و آرژانتین بیشترین رشد را داشته است.

گاو شیری

به طور کل در صنعت خوراک گاو شیرده هیچ کاهشی مشاهده نشد. تولید خوراک در آمریکای لاتین و خاورمیانه نسبتاً یکنواخت و ثابت بود. رشد پایداری در آمریکای شمالی و به میزان بیشتری در آفریقا و اروپا وجود داشت. مشاهده رشد در آفریقا در درجه اول به دلیل افزایش عمده تولید در مراکش و نیجریه بود. ستاره درخشان اروپا در سال 2018 ترکیه بود که میزان تولید خوراک گاو شیری را 10 درصد افزایش داد. سایر مشارکت کنندگان در رشد منطقه، ایرلند، روسیه و کره جنوبی بودند.

گاو گوشتی

آمریکای شمالی همیشه در تولید خوراک گاو گوشتی پیشتاز بوده و همچنان این راه را در پیش دارد. تولید در منطقه رشد 3 درصدی داشته که اطمینان می رود این روند حفظ شود. اروپا شاهد کاهش رشد 1 درصدی بوده است. با وجود اینکه در گذشته اروپا در تولید خوراک گاو گوشتی پس از منطقه آسیا- اقیانوسیه قرار داشت، اما کشورهایی از جمله بنگلادش، مغولستان، اندونزی، تایوان، ویتنام و پاکستان با کاهش تولید مواجه شدند که این میزان کاهش برای اُفت کلی میزان تولید در منطقه مقدار قابل توجهی نبود.

در بخش تولید خوراک در آمریکای شمالی افزایش رشد قابل ملاحظه 8 درصدی مشاهده شد که عمدتاً مکزیک و آرژانتین در این رشد مشارکت داشتند. در نهایت در حال حاضر آمریکای لاتین در جایگاه سوم تولید خوراک گاو گوشتی قرار دارد.

مرغ تخم گذار

مناطقی که در تولید خوراک مرغ تخم گذار رشد زیادی داشتند شامل اروپا، آمریکای لاتین و آسیا- اقیانوسیه بود. در ازبکستان و لهستان در اروپا، هر ساله رشدی حدود 200000 تن مشاهده می شود. بیشترین رشد اقتصادی آمریکای لاتین در کلمبیا، پرو، برزیل و مکزیک بود. در منطقه آسیا- اقیانوسیه کره جنوبی، هند و اندونزی شاهد چند صد تن رشد بوده اند. آمریکای شمالی رشد 2 درصدی داشته که افزایش تولید در ایالات متحده و کانادا مشاهده شد. در آفریقا در تولید خوراک مرغ تخم گذار کمی کاهش ملاحظه شد که ناشی از کاهش تولید در مصر و شیسل بود.

مرغ گوشتی

نشان دادن علاقه مستمر به مصرف این منبع پروتئینی سبب افزایش رشد 3 درصدی تولید خوراک مرغ گوشتی در سال 2018 شد. در تمام مناطق به استثنای آمریکای لاتین که با کمی کاهش رشد روبرو شد، افزایش تولید مشاهده گردید. تمام این منطقه روند رو به رشد داشتند مخصوصاً در آفریقا که افزایش رشد 9 درصدی دیده شد. اگرچه این مسئله از دیدگاه تولیدی رشد زیادی نیست اما بیانگر یک روند کلی می باشد که بیان می کند افزایش جمعیت و توانگر شدن آن، به افزایش علاقمندی به مصرف پروتئین مخصوصاً مصرف گوشت مرغ می افزاید.

آبزیان

به طور کلی در بخش خوراک آبزیان افزایش رشد 4 درصدی نسبت به سال گذشته دیده شد. این افزایش رشد در درجه اول به منطقه آسیا- اقیانوسیه و اروپا نسبت داده شده است. رهبران سنتی آبزی پروری در آسیا- اقیانوسیه در سال گذشته رشد چشمگیری داشتند. ویتنام، هند و اندونزی جمعاً سبب 58/1 میلیون تن افزایش خوراک در منطقه شدند. چین به عنوان کشور پیشتاز در این منطقه با افزایش رشد یک درصدی نسبت به سال گذشته مواجه شد. عمده پیشتازان اروپایی یا رشد بزرگی را تجربه کردند یا بصورت ثابت باقی ماندند. نروژ و ترکیه هر یک 7 درصد و اسپانیا رشد قابل توجه 31 درصدی داشت. چهار منطقه دیگر همچنان ثابت بوده یا تنها افزایش رشد 1 درصدی داشتند که بطور کلی سبب تداوم رشد کلی در منطقه بود.

حیوانات خانگی

در تولید خوراک حیوانات خانگی در سال 2018 رشد 1 درصدی مشاهده گردید. افزایش این صنعت در منطقه آسیا- اقیانوسیه توسط کاهش تولید در آمریکای لاتین و آفریقا خنثی شده بود. رشد در آمریکای شمالی و خاورمیانه نیز ثابت بود. در گذشته اروپا در زمینه تولید خوراک حیوانات خانگی پیشرو بوده است. پس از ارزیابی مجدد در سال 2017، اروپا با 2 درصد رشد، در جایگاه بعد از آمریکای شمالی قرار گرفت. کشورهای پرتغال و ترکیه رشد عمده ای داشتند و روی هم رفته 50000 تن خوراک تولید نمودند. تخمین زده شده که تولید خوراک در اروپا در سال 2018 حدود 6/8 میلیون تن باشد که تنها 200000 تن کمتر از تولید در آمریکای شمالی می باشد.

آینده تولید پروتئین

شاید روزی ظهور پروتئین های جایگزین مثل خوراک آزمایشگاهی و پروتئین های گیاهی شیوه ما را در صنعت تولید خوراک دگرگون سازند. شاید پروتئین حشرات بخشی از آن را در بر گیرد. اینها مفاهیمی هستند که با تغییر روشهای تولید خوراک، این صنعت را در آینده با تغیر روبرو می کنند. در حال حاضر بررسی جهانی صنعت خوراک توسط Alltech تصویر لحظه ای از وقایع روز در صنعت خوراک می باشد.

Reference:

2019 Alltech Global Feed Survey. USA.